You are currently viewing Pyhävuori

Pyhävuori on yksi harvoista Järviseudun maankohoamista, josta maisemia pääsee näkemään vähän ylempää. Viime vuosikymmeninä huippu on jonkin verran metsittynyt, mutta näkymä Lappajärven suuntaan on edelleen kuvankaunis. Pyhävuori-Lakeaharju -patikkareitin varren luonto on ainutlaatuinen kahdesta syystä: Muinainen merenrantaviiva on kulkenut näillä seuduilla, ja lisäksi Lappajärven synty meteoriitin iskemästä on myös muokannut ympäröivään luontoon omat piirteensä.

 

Saapuminen ja nähtävyydet

Pyhävuorelle pääsee monin tavoin. Autolla tai pyörällä pääsee hiekkatietä vuoren juurelle asti, ja parkkipaikkoja on riittävästi. Kevät- ja syksykeleillä kannattaa viimeiset hiekkatieosuudet ajella varovasti. Alajärvi-Vimpeli -tieltä (nro 7421) on opastus. Jos haluat haukata hieman happea, jätä auto pikitien varteen patikkareitin opasteiden luokse. Patikkareitti ylittää Alajärvi-Vimpeli -tien noin 500 metriä Kaartusentien risteyksen jälkeen. Tuosta pisteestä on noin 1,5 kilometrin patikointi vuorelle.

Tärkeimmät nähtävyydet Pyhävuorella huipun lisäksi ovat vuoren kiertävä lyhyt rengasreitti, janareitti Pyhävuorelta Lakeaharjulle (~6 km), sekä huipulta vaellusreitin suuntaan alas laskevien portaiden varressa olevat kalliomuodostelmat. Erakko-Jaakon asumus, kalliomaalaukset, kalliohalkeamat sekä luolamaiset kivimuodostelmat ovat luontonähtävyyksien harrastajien ja lasten kestosuosikkeja. Ihan pienten lasten kanssa suositellaan noudattamaan varovaisuutta liukkailla kallioilla!

Tulenteko alueella on ehdottomasti kielletty.

Vimpelintien suunnasta tuleva hiekkatie jatkuu Pyhävuoren liittymän jälkeen Isoniementielle. Isoniemeen päin mentäessä hiekkatie ylittää suuret pirunpellot. Myös tästä on varsin mukavat näkymät Lappajärvelle, vaikuttavien pirunpeltomuodostelmien lisäksi. Tämä hiekkatie sopii oikein mukavasti mökkipyöräilyyn!

Älä unohda maisemia!

Yleisesti Pyhävuorella kiivetään korkeimmalle kohdalle ja ihaillaan länteen/luoteeseen päin avautuvaa Lappajärvi-näkymää saarien suuntaan. Huipulta näkyvät suurimmat saaret ovat Kuusisaari ja Vasikkasaari.  Jos parkkipaikalta kiipeää vain suorinta reittiä huipulle ja palaa takaisin, jäävät tärkeät palat maisemista pohjoisrinteelle. Huipulle kiertävä hieman pidempi reitti pohjoisen kautta kiertäen avaa näkymät pohjois/koillissuuntaan, kohti Pyhälahtea. Pohjoissivulta metsän kasvu on huomattavasti matalampaa, ja maisema on avoin leveämmältä alueelta. Reitti on helppokulkuinen 

 

 

 

Pyöräily, suunnistus, geokätköily

Pyhävuori-Lakeaharju -patikkareitti on helpohkoa maastoa ja toimii patikoinnin lisäksi myös maastopyöräilyyn hieman kokeneemmalle harrastajille. Pyhävuoren alue on kesäisin suunnistajien suosiossa, ja alueella on myös runsaasti geokätköjä.

Muita luonto- ja retkikohteita: